A világ legszebb szállodái - az igazi paradicsom
2013. december 03. írta: vilagszam_blog

A világ legszebb szállodái - az igazi paradicsom

Ki ne álmodozna arról, hogy a hideg téli napok helyett egy paradicsomi környezetben napozgatva, fürödve töltsenek el néhány napot. Ott, ahol mesés tengerpart várja a turistákat, kókuszpálmákkal, titokzatos őserdei ösvényekkel. Ha a pénz nem számít, pihenhetünk magánszigeteken, lustálkodunk egy korallzátonyon, megtalálhatjuk Bali kincseit. A világ legszebb szállodái könyvem 5. részéből most ilyen szállodákat mutatok be. 

Necker Island - Mennyei örömök háza

Necker Island1.jpg

Mesébe illő fehérhomokos part, bársonyosan meleg kristálytiszta tengervíz, pálmafák, szikrázó napsütés. Igazi földi paradicsom a Necker Island, amely Sir Richard Branson magánszigete a Karib-tengernél. A terület a Brit Virgin-szigetekhez tartozik. A szigetet csodás korallzátonyok veszik körül, végtelen hófehér homokmezők és csodálatosan kéklő víz fogad bennünket, akármerre  nézünk. A szigeteten 28 vendég lakhat egyszerre, a személyzet 60 főből áll.

Necker Island2.jpg

A Necker Island-i szálloda lényegében egy 8 hálószobás nagy ház és 6 balinéz házikó. Az épületek az „Ördög szikláján” fekszenek, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Karib-tengerre. A 6 különálló balinéz házikónak más-más nevet adtak: a Bali Beach-et, a Bali Cliff-et, a Bali Hi-t, a Bali Lo-t, a Bali Buah-t és a Bali Kukila-t egyaránt választhatják a vendégek.

Necker Island3.jpg

A Necker Island-en megszálló vendégek neve sokat elárul az ellátás színvonaláról, illetve intim hangulatáról: David Beckham, Janet Jackson, Harrison Ford, Mariah Carrey, Eddie Murphy, és Oprah Winfrey is ide látogat, ha el akar vonulni a nagyvilág zajától.

Jade Mountain, St. Lucia - Mágikus kúpok

A szállodában nincs se televízió, se rádió. Sőt, mi több, még telefon se. Azért az internet kivételt jelent, a recepción elérhető a világháló. A hivatalos ideológia szerint nyugalom kell a teljes kikapcsolódáshoz. Ezzel nincs is gond, ha kitekintünk szobánk ablakán, a Jade hegyek látványa önmagában felér egy stresszcsökkentő kúrával. Nyugalmunk egészen a számla kifizetésének pillanatáig megmarad. Tréfát félretéve a meseszerű szállodában valóban idilli körülmények között lehet pihenni. A St. Lucián található épületet Nick Troubetzkoy tervezte. Az orosz-kanadai származású tehetséges építésznek még az 1970-es évek elején felajánlották, hogy tervezzen nyaralókat a szigeten. Később hotelt is tervezhetett, sőt, az üzemeltetést is rábízták a befektetők. A dolog annyira jól sikerült, hogy Troubetzkoy már résztulajdonosként alkothatta meg a Jade Mountain szállodát. 

Cocoa Island, Maldív-szigetek - Modern Robinsonok

Maldive-Cocoa1.jpg

A Maldív-szigeteken a legenda szerint egy Dzsini nevű démon uralkodott. Minden évben egy szűz lányt áldoztak fel neki. A kiválasztott leányzót egyszerűen kitették Dzsini szigetén, és sorsára hagyták. Hogy mi lett azután a hölggyel, arról nem szól a fáma. Viszont minden krónika megemlíti azt a csodás tettet, amikor egy arab utazó a Korán felolvasásával elűzte a gonosz démont. Egy idő után Dzsini nem bírta tovább, és örökre elköltözött, a Maldív-szigetek lakói pedig muszlimok lettek. A vallás áthatja a Maldív-szigetek lakóinak életét, de ebből a turisták vajmi keveset éreznek. Az egyre jobban fellendülő maldív-szigeteki turizmus ugyanis a vendégeket elszigeteli a helybeliektől, természetesen a kiszolgálószemélyzetet kivéve. Az egyre csökkenő területű ország a lakatlan zátonyokkal együtt 2000 apró szigetből áll, melyek területeinek összege összesen 298 négyzetkilométer. Egyik sziget felszíne sem haladja meg a háromméteres tengerszint feletti magasságot, és egyiknek sem több 8 kilométernél az átmérője.

Maldive-Cocoa2.jpg

A Cocoa Island egy mesés üdülősziget. A korábban lakatlan atollon most romantikus faházakat találunk, a legtöbbet a víz fölé építették, mert kevés a hely magán a korallzátonyon. Az elektromos áramot generátor szolgáltatja, az édesvizet pedig a tenger sótalanításával nyerik.

Maldive-Cocoa3.jpg

A szigeten ötven-hatvan turista nyaral, mindenkinek saját tengerpartja van, mivel az egész terület csak tengerpart – a sziget egyik végéből látni a másik végét.

Viceroy Bali

Ubud tökéletes hely, ha a pihenést és a balinéz kultúra megismerését egyaránt fontosnak tartjuk. A szállodában és a környéken az utazó szinte lépten-nyomon egy-egy templommal, szentéllyel vagy házioltárral találkozik. A sárkányábrázolások, az egzotikus szobrok, az ősi tánc – mind-mind maga az egzotikum.

Viceroy Bali0.JPG

A Viceroy elhelyezkedése igazán romantikus. A villáktól nem messze kezdődik az igazi dzsungel, áthatolhatatlan esőerdő, annak megannyi lakójával együtt. Az égig érő fák közötti ösvényeket lián, kúszónövény és inda szövi át, a fákon pedig rikácsoló, színpompás papagájok tanyáznak. Sok a majom, az utóbbi időben egészen elszemtelenedtek. 

Viceroy Bali1.JPGBalin muszáj kirándulni. A dzsungeltúrák fergetegesek, de a vendégeket elefántfarmra is elviszik.  Az őserdőben Rambónak érezheti magát az ember, bár veszélyt legfeljebb a kígyók jelentenek. A dzsungeltúrán még inkább érezni a magas, nyolcvan-kilencven százalékos páratartalmat. A sziget éghajlata miatt délután és este trópusi esőkre is lehet számítani, ezek rövid ideig tartanak, és ha elkap minket egy ilyen, az ahhoz hasonló érzés, mintha hirtelen egy dézsa vizet zúdítanának a nyakunkba. Néhány perc múlva aztán újra felragyog a nap, és pillanatokon belül megszárad a ruhánk. A túrázáskor érdemes felkeresni a Batur vulkánt, amely jelenleg is működik. Ha éppen nem túl aktív, még a kráterébe is betekinthetünk.

KRR

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagszam.blog.hu/api/trackback/id/tr515673743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csababácsi 2013.12.04. 15:34:45

Nyilván nekünk más jut.

Mlinarcsik 2013.12.04. 21:45:53

@csababácsi: Miert jutna? Te is mehetsz. Megkeressem az utazasi iroda weblapjat neked ?
süti beállítások módosítása