Dubai – showroom
2015. szeptember 08. írta: vilagszam_blog

Dubai – showroom

Amikor az ember leszáll a repülőről Dubaiban,egyrészt átértékeli a hőségriadó fogalmát,másrészt rájön,hogy mégis lehet olcsón taxizni. Július végén az éjszakai 39 fokban beesni egy idegen,muszlim kultúra ajtaján,nem mindennapos érzés. Prekoncepciók és tévhitek vegyes elegye kering az emberben,mikor a Sheikh Zayed Road-on hasít a városon keresztül,fagyasztásig klímázott taxiján.

img_7746.JPG

Állítólag Dubai drága hely,mégis a taxis 100 dirhamja után azon gondolkodik el az ember,hogy hol visznek el fuvarosok 50km-re cirka 7000 forintért? A lila köd hamar felszáll,a felhőkarcolók, luxuskocsik és a Mall of theEmirates vagy a Dubai Mall árnyékában.Valahogy egyszerre félelmetes és izgalmas érzés mindenhol egy leggyorsabb, legnagyobb és legjobb valamibe botlani.

img_8103.JPGAtlantis

Fantasztikus,mert az Atlantis csúszdaparkjában vagy Abu Dhabiban a Ferrari world hullámvasútján bármelyik felnőtt újra gyerek lehet. Félelmetes,mert nehéz elhinni azt,hogy ennek a mérhetetlen gazdagságnak és fényűzésnek ne lenne meg az ellenpólusa egyazon földrajzi egységben.

img_8656.JPG

Az átlag turista biztosan megelégszik a Burj al Arab és a Burj Khalifa impozáns idomaival,és a bevásárlóközpontok hűsített luxusával. Egy nem átlag turista biztosan elmegy a textilpiac melletti kis kikötőbe Bur Dubai-ba,hogy 1 dirhamért áthajózhasson a túlpartra a fűszer-és aranypiachoz.

img_8439.JPG

Biztosan megnézné a Dubai múzeumot,ahol egy fantasztikus panoptikumban veszne el,Dubai történetét figyelve. Biztosan befeküdne egy indiai borbély kése alá borotválkozni,és biztosan enne egy jót a Burjal arab melletti parton sétálva,abban az étteremben,amit a helyi magyarok csak kis büdösnek hívnak.

img_8041.JPGEgy metró állomás.

Biztos elmenne a Kamara negyedbe,hogy replika órát és napszemüveget vegyen egy showroomban, ami egy indiai munkások által lakott kislakásban található. Dubai tehát minden szempontból érdekes város. Ki-ki megtalálhatja benne önmagát,hogy aztán a búcsúestén egy 43.emeleti teraszon emlékezzen vissza a hűtött vizű medencés resortok és iráni éttermek világára.

Szöveg: Kembe Sorel-Arthur

Fotó: Kiss Róbert Richard

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagszam.blog.hu/api/trackback/id/tr147769702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2015.10.06. 12:32:12

miért nem Dubai-ba mennek a menekültek?
süti beállítások módosítása