Malawi, a felfedezésre váró ország
2015. november 04. írta: vilagszam_blog

Malawi, a felfedezésre váró ország

Az afrikai kontinens dél-keleti részén elterülő Malawi, kiterjedésében egy kicsi, de annál változatosabb ország. Éghajlata szubtrópusi, vagyis három évszakot (száraz, hűvös, esős) különböztetünk meg egymástól. A táj nagyon sokszínű, hegyek és völgyek váltakoznak, melyek hol kopárak, hol pedig tele vannak zöldellő növényzettel. A földeket vöröses barnás homok fedi. Az ország egy jelentős részét a Malawi-tó foglalja el, ami mostanra egyre több turistát vonz erre a területre, köszönhetően a helyi vendégszeretetnek, a gyönyörű környezetnek és a tó kristálytiszta vizének.

malawi_003.jpgBlantyre, Malawi kereskedelmi központja egy nyüzsgő nagyváros, melyen folyamatosan látszódik a fejlődés. Itt is fellelhetőek a szegényebb negyedek, ugyanakkor sok új épület és szálloda várjaaz idelátogatókat. Vannak kellemes éttermek és kávézók is, a nemzetközi konyha sokféle képviselőjemegtalálható itt. Az éjszakai életnek is van már kultúrája, ám aki a csöndesebb helyeket kedveli, az is megtalálhatja a kedvére valót, akár a külvárosi részeken is.

A főutak meglepően jó minőségűek, a vezetési stílus pedig egyáltalán nem rohanós tempóban zajlik, mint ahogyan ezt a hazai nagyvárosokban már megszokhattuk.Az egyetlen különbséga jobbkormányos közlekedés, mely még az angol gyarmati időkből maradt a lakosságra. Az emberek az út mellett sétálgatnak, bicikliznek, és sokan ott árulják portékáikat vagy próbálnak valamilyen szolgáltatást pl.: autógumi javítást nyújtani. Az sofőröknekezáltal nagyon kell figyelniük, mert a járókelők sokszor meggondolatlanul vágnak át az úttesten. A gépkocsi forgalom mellett minibuszokkal is lehet utazni a városon belül. Ezeket a járműveket csak le kell inteni és egy előre megbeszélt összegért elviszi az utast acéljához. Általában ezek mindig csomagokkal és utasokkal teljesen megrakodva közlekednek.

malawi_004.jpgA városnak van több piaca is, ahol aztán mindent meg lehet vásárolni. Vannak ruha és táska árusok, lehet venni zacskóban kimért sütőolajat, szárított halat és sokféle gyümölcsöt-zöldséget, fűszereket.Az oda érkező turistákat gyorsanészreveszik, és már szaladnak is a helyi fiatal fiúk, hogy egy kis fizetség ellenében cipelhessék a csomagokat. A kereskedők is igyekeznek rábeszélni az idegeneket árucikkeikre, de némi kis határozottság és kedvesség ellenében tudomásul veszik, ha az ember nem akar tőlük semmit vásárolni.Az alkudozás az itt megszokott vásárlási forma.

malawi_002.jpgAz emberek egyébként nagyon kedvesek és tisztelettudóak. Természetesen néha lehet találkozni fürkésző tekintetekkel, melyek a fehér ember iránti kíváncsiságuknak tudható be. A közbiztonság is kiváló, nem kell aggódni az atrocitásoktól, de ahogy egyéb idegen országokban is, éjszaka azért nem ajánlatos egyedül mászkálni a sötét helyeken. Kirándulásra is van bőven lehetőség az országban. Vannak nemzeti parkok, ahol vadon élő állatokkal lehet találkozni. A túrázás kedvelőit pedig hatalmas, felfedezni vágyó hegyek várják, míg a vízi-sportok szerelmeseinek ott van a már említett Malawi-tó is.

malawi_001.jpgMalawi egy nagyon kellemes hely, mely csak arra vár, hogy az emberek megismerjék és rájöjjenek arra, hogy ez is egy ideális úti cél lehet a kikapcsolódásra. A kultúra, az emberek mentalitása teljesen más, mint hazánkban, melyet érdemes felfedezni, hiszen szívélyes fogadtatásban lehet részünk és utazásunk végére biztosan nem bánjuk majd meg, hogy ezt a helyet választottuk idei nyaralásunk célpontjául.

Írta: Horváth Dorottya

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagszam.blog.hu/api/trackback/id/tr108049688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása