Magyar hét a bolgár tengerparton
2014. szeptember 04. írta: vilagszam_blog

Magyar hét a bolgár tengerparton

Nemzetközi néptáncfesztivál Neszebárban

A magyar kultúrát bemutató rendezvénysorozatot egy Neszebártól északra fekvő városkában, Szveti Vlaszban rendezték meg, amely Budapest VII. kerületének testvérvárosa.  A hihetetlen sikert arató programot az Erzsébetvárosi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kirov Péter szervezte.

Felmerülhet a kérdés, hogy testvéri városi viszony ide vagy oda, mégis miért szervez egy bolgár település magyar hetet. A bolgár város polgármestere szerint azért, mert komolyan veszik a testvérvárosi kapcsolatot és számítanak a magyar turistákra.

Ami magát a magyar hetet illeti, a rendezvény szervezése kitűnő volt, nem véletlenül élvezték a magyarok és a bolgárok egyaránt a főleg zenés és énekes programokat annyira. Ahogy az a galériában található képekből is megállapítható, sikerült az igazi magyar jókedvből ízelítőt vinni Bulgáriába, ráadásul remek eredmény, hogy több ezer főt mozgatott meg a rendezvénysorozat, ahol végre mi magyarok mutatkozhattunk be.

A nyitó és a záró fellépő is Suba Attila és együttese, az igényes muzsikát kedvelők körében méltán népszerű The Soulfool Band volt. A főleg dzsesszt és blues-t játszó banda a két említett műfaj legnagyobbjait szólaltatta meg feldolgozásaiban, remek zenéje pedig a bulgáriai közönségnél is sikert aratott.

 

Nemzetközi néptáncfesztivál Neszebárban

 

A VII. kerület testvérvárosától alig negyedórányira fekvő Neszebárban a magyar héttel párhuzamosan rendezték meg a néptáncosok nemzetközi találkozóját.

Erre a város amfiteátrumában került sor, ami a résztvevő nézők szerint külön fokozta az amúgy is különleges hangulatot. Húsz nemzet képviselői táncoltak, a táncegyüttesek mind különleges öltözetben, a saját nációjukra jellemző viseletben léptek színpadra. Hazánkat a Mézeskalács Néptánc Egyesület képviselte, az együttes vezetője, Becz Ágnes interjút is adott a Világszam.hu-nak. 

Nehéz lenne azt állítanunk, hogy a színpompás viseletek közül nem a mi lányaink csodás szoknyái dobogtatják meg leginkább a szívünket, de azt még az elfogult szemlélődőkként sem tagadhatjuk, hogy általában csinos és csinosan öltözött táncosok képviselték az összes nemzetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagszam.blog.hu/api/trackback/id/tr196669983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása